TRÄNA MED HJÄRTAT – VARFÖR DU BÖR ANVÄNDA ETT PULSBAND ELLER PULSSENSOR NÄR DU TRÄNAR PÅ DIN FITNESS ANLÄGGNING

Du har nog hört att pulsträning är viktigt, men vet du hur du använder det på bästa sätt eller varför du bör pulsträna? Din puls ger dig feedback på hur du tränar och ger dig en möjlighet att optimera din träning för förbättringar, det är både visuellt, kul och mer motiverande. Det finns ingen bästa pulszon, olika zoner ger olika fördelar och passar bra vid olika träningstillfällen och under träningspassets olika delar, allt baseras på vad du har för mål med din träning och på vilket sätt du vill nå dessa mål, vi kallar det ”zon-coachning”.

HUR VI RÄKNAR UT DINA ZONER

ACTIVIO® träningszoner är uträknade utifrån din egen maxpuls. Vi räknar ut din maxpuls utifrån din ålder, men om du redan känner till din maxpuls så kan du lägga in den under din profil i Activio Appen eller i klubbens system. Vid träning med pulsband så används också maxpulsen till att beräkna olika träningsparametrar i appen, som exempelvis kaloriförbränning, intensitet och tid i zon.

ZON 1 – LÄTT

Träning i zon 1 kräver ingen stor ansträngning. Vi upplever en känsla av att det inte alls är jobbigt och vi blir inte andfådda, som en promenad. Det går lätt att prata och vi kan hålla på länge. Här är vi oftast när vi startar träningspasset men så länge vi tränar i zon 1 så är träningseffekten relativt låg. Den här zonen kräver nästan inget fokus, du kan fokusera på annat samtidigt som du tränar. Zon 1 hjälper till att förbättra allmänhälsan.

ZON 2 – NÅGOT ANSTRÄNGANDE

Träning i zon 2 kräver en viss ansträngning. Vi upplever en känsla av att kroppen börjar komma igång och bli varm, andningen börjar bli påverkad, men också att
det går att träna länge här. Det är fortfarande inga problem att prata och träningen kräver bara en viss del av ditt fokus. Riktigt långa träningspass i zonen har visat sig ha en mycket god träningseffekt, speciellt med tanke på att återhämningen blir desto kortare och du kan på så sätt tillgodogöra dig mer träning. Zon 2 är bra för uppvärmning, återhämtning och långa lågintensiva träningspass.

ZON 3 – ANSTRÄNGANDE

Träning i zon 3 är ansträngande. Känslan är att det är jobbigt och att kroppen nu är helt igång liksom andningen. Hög kroppsvärme och många börjar svettas rejält. Det är jobbigare att prata och mer av ditt fokus ligger på träningen. Konditionsträningen är mycket effektiv då belastningen på hjärta och lungor är hög. Vältränade personer kan träna länge i zonen och då med relativt kort återhämtning. Zon 3 förbättrar syreupptagningen och uthålligheten.

ZON 4 – MYCKET ANSTRÄNGANDE

Träning i zon 4 är mycket ansträngande. Känslan är att det nu är mycket jobbigt och rejält flåsigt, även om du är vältränad. Nu kan du inte prata så mycket längre och ditt fokus ligger helt och hållet på träningen. Då ansträgningsgraden är hög så är träningspassen kortare och återhämtningen längre. Zon 4 ger en supereffektiv konditionsträning som ofta bedrivs i intervallform. Den kräver längre återhämtning men som all träning så ökar toleransen för den här träningen ju mer du utövar den, speciellt för grenspecifika idrotter som kräver det.

ZON 5 – MAXIMALT ANSTRÄNGANDE

Träning i zon 5 är maximalt ansträngande. Känslan är att det är fruktansvärt jobbigt och en overklighetskänsla infinner sig. Träning kan endast utföras i kortare stunder i början av denna zon, då det bildas mycket mjölksyra i kroppen och musklerna stumnar snabbt. Zon 5 är träning med syreskuld eller mjölksyraträning. Utövas av elitidrottare med speciella behov eller motionärer som konstant vill förbättra sig. Kräver mycket lång återhämtning.

ACTIVIO´S TRÄNINGSZONER OPTIMERAR TRÄNINGSEFFEKTEN OCH GÖR ATT DU NÅR DIN FULLA POTENTIAL OCH DINA MÅL PÅ ETT KUL OCH MOTIVERANDE SÄTT

Dela denna insikt

Professionella wearables

Besök vår webshop

Activio har ett utbud av professionella wearables för pulsmätning och effektmätning, besök vår webbshop för att hitta din favoritprodukt!

Gratis webbseminarium

Prenumerera nu

Kenneth Mose – Motivate your club members to optimize their personal results.